Blog

Hogy ne szervezd meg az esküvődet

Hogy ne szervezd meg az esküvődet

Hogy Ne Szervezd Meg Az Esküvődet

Gyakori buktatók és bakik az esküvőszervezésben

Hogy ne szervezd meg az esküvődet, mely elsőre furcsa lehet, de ha végigolvassátok rájöttök, hogy számtalan olyan hasznos információ van benne, melyre csupán odafigyelve, hatalmas problémáktól óvhatjátok meg saját magatokat.

Az esküvőszervezés egy összetett és időigényes folyamat, amelyben számos buktató és baki rejtőzik, különösen akkor, ha a pár maga vállalja a szervezést. A következő útmutatóban bemutatom azokat a gyakori hibákat és csapdákat, amelyekbe párok gyakran beleesnek az esküvőjük szervezése közben. Célom, hogy felhívjam a figyelmet ezekre a potenciális problémákra, hogy elkerülhessétek őket a saját esküvőtök során.

Hogy ne szervezd meg az esküvődet

1. Túl Nagy Vendéglista Összeállítása

Egyik leggyakoribb hiba, amit a párok elkövetnek, az a túlzottan nagy vendéglista összeállítása. Ez nemcsak a költségvetés túllépéséhez vezethet, hanem a szervezési folyamatot is bonyolultabbá és stresszesebbé teheti. A vendéglista korlátozás nélküli bővítése nemcsak pénzügyi szempontból kockázatos, hanem az intimebb, családias hangulatot is tönkreteheti. Egy bizonyos létszám felett kezelhetetlenek lesznek az esküvőn résztvevő vendégek, kis túlzással lehet lesz olyan is akivel még beszélgetni sem fogtok tudni. Érdemes mérlegelni a létszámot illetően. Amennyiben a nagy létszám elkerülhetetlen úgy feltétlenül legyen legalább 1 olyan személy aki az esküvő napján a szervezésben segít és irányat. Ez a személy lehet akár a vőfély, vagy a ceremónia mester is.

2. Nincs Elegendő Idő a Szervezésre

Sok pár belevág az esküvőszervezésbe anélkül, hogy kellő időt és figyelmet szentelnének a részletekre. Az utolsó pillanatban történő szervezés és kapkodás feszültséget és felesleges stresszt okozhat, emellett kevésbé lesz idő a legjobb szolgáltatók kiválasztására és a részletek kidolgozására. Fontos tehát, hogy ha saját magatok szervezitek az esküvőtöket, a legelső lépés egy lista készítése arról, hogy a szervezés milyen lépésekből fog állni. Itt a legjobb az, ha fontossági sorrendet is felállítotok.

3. A Költségvetés Figyelmen Kívül Hagyása

A költségvetés figyelmen kívül hagyása vagy annak túllépése komoly pénzügyi problémákat okozhat és itt nem arra gondolok, hogy pár tízeter forinttal megugranak a számok. Fontos, hogy realisztikus költségvetést állítsanak fel csak akkor térjünk el tőle, ha valóban minőségi eltérés is mutatkozni fog. A költségvetés nélküli esküvőszervezés könnyen vezethet pénzügyi nehézségekhez.

4. Nem Megfelelő Helyszín Választása

Sok pár hajlamos elkötelezni magát egy helyszín mellett anélkül, hogy alaposan megfontolnák annak praktikumát és kapacitását esetleg szolgáltatásainak minőségét. Egy nem megfelelő helyszín választása különböző logisztikai problémákat okozhat, kezdve a vendégek kényelmétől a dekorációig és a fotózásig. Probléma lehet az étel minősége és mennyisége, a felszolgálás gyorsasága és a stabil kiszolgáló személyzet. Fontos a befogadó képesség és, hogy a vendégek ne üljenek túl közel egymáshoz.

5. Túl Sok Feladat Vállalása

Amikor a pár maga próbálja megoldani az összes feladatot, könnyen elveszítheti az áttekintést és a kontrollt. Az összes feladat magára vállalása nemcsak stresszes, hanem gyakran hatékonyság csökkenést is eredményez, továbbá az esküvő napján konkrétan kivitelezhetetlen is. Erre a feladatra vonjuk be a vőfélyt vagy ceremónia mestert. Amennyiben nem lesz jelen sem vőfély sem pedig ceremónia mester, akkor kérjünk meg valakit a rokonságból, hogy segítsen a feladatok lebonyolításában.

6. Figyelmen Kívül Hagyni Az Időjárást

Az időjárás kiszámíthatatlan tényező, ennek ellenére köteleőzen tervezni kell vele, nem szabad figyelmen kívül hagyni és minden esetben készülni kell egy B tervvel.  Kültéri esküvő esetén különösen fontos a tartalék terv elkészítése. Ez abban az esetben is igaz, ha csak a polgári szertartás lesz kültéren amúgy minden más beltérben lesz megszervezve.

7. Nem Megfelelő Szolgáltatók Kiválasztása

Gyakori hiba, hogy a párok nem fordítanak kellő figyelmet a szolgáltatók kiválasztására. „Jó lesz az” aztán nem lett. Ez különösen igaz az esküvői fotósokra, filmesekre, zenekarokra és catering szolgáltatásokra. A nem megfelelő szolgáltatók kiválasztása csalódást és minőségi problémákat okozhat az esküvőn. Az esküvő nem egy meismételhető esemény, ebből a tényből kell kiindulni amikor a szervezést elezdjük. A fotók nem készíthetőek el újra, a videók nem forgathatóak le mégegyszer stb. Fontos tehát, hogy olyan szolgáltatókat válasszunk akiknek a kiválasztására megfelelő időt szántunk és valóban azt akarjuk amit ők adnak.

8. Túl Sok DIY Projekt

Bár a „Do It Yourself” (DIY) projektek személyes és egyedi megjelenést kölcsönözhetnek az esküvőnek, a túlzásba vitt DIY projektek túlterhelhetik a párt. Fontos, hogy realisztikusak legyenek az idő és energia tekintetében.

9. Kommunikációs Zavarok

A hatékony kommunikáció hiánya a szolgáltatókkal, a vendégekkel vagy a családtagokkal számos problémát okozhat. Fontos, hogy világosan és időben kommunikáljanak minden részletet az érintettekkel. Fontos tehát, hogy minden információ időben és maradéktalanul átadásra kerüljön.

10. Amiket feltétlenül kerüljetek

Az eskóvő előtti hetekben, napokban semmi esetre se napozzunk vagy menjünk szoláriumba karórával, karkötővel, gyűrűkkel, vagy nyaklánccal. Ne végezzünk veszélyes, testi épségünket veszélyeztető tevékenységeket, pl.: bázisugrás, ejtőernyőzés, autóversenyzés, vagy fűnyírás. 🙂

Ami az esküvő előtti napig nem oldódott meg az már nem is fog, ne kapkodjunk, ne helyettesítsünk csak azért is megoldásokkal semmit. Kerüljük a kompromisszumos szolgáltatókat, ez különösen igaz a fényképészre és a videósra.

Összegezve

Az esküvőszervezés során elkövetett hibák könnyen elkerülhetők, ha a párok tudatosak és előrelátóak. Az előzetes tervezés, a realisztikus várakozások és a részletekre való odafigyelés segíthet elkerülni a fenti buktatókat. Bár a saját esküvő megszervezése izgalmas lehet, fontos, hogy tudatosak legyenek a potenciális hibákról és csapdákról, hogy elkerülhessék azokat.

Ha arra vagy kíváncsi, hogy mire érdemes odafigyelni a saját esküvőtök szervezése közben, arról itt olvashattok: Mire figyeljetek oda az esküvőtök szervezése közben

További információk itt: www.tsphoto.hu