Polgári szertartás fotózása Sopronban

Polgári szertartás fotózása Sopronban és környékén.

Nincs lakodalom polgári szertartás nélkül (templomi szertartás nélkül igen). A polgári szertartás egy kötelező elemként kerül be a lakodalom napjának fotózásába, hiszen a hivatali esküvő „kötelező” elem. A pár itt köt hivatalosan is házasságot. A polgári szertartást általában a lakodalom napjára szervezi a pár, de kivételek, amikor a lakodalom napja előtt már összeházasodnak a hivatalban. Ennek persze számtalan előnye és hátránya is van. Előnye, hogy akár rövidnadrágban strandpapucsban is össze lehet házasodni, hiszen csak egy aláírás szükséges hozzá. Hátránya, hogy elmarad a meghittség, a rokonokkal a barátokkal való közös pillanatok sokasága.  Persze a külön napra szervezett polgári szertartás kicsit furcsa lehet azon párok számára akiknek eleve meg sem fordult a fejükben, hogy lehet akár külön napra is szervezni, de ennek ellenére ez is egy opció. Valójában nem sok esetben találkozunk ezzel a megodással de szezononként 1-2 elő-elő fordul.

A templomi szertartásokkal ellentétben a polgári szertartásokat sok esetben kültéren, azaz külső helyszínen rendezik meg. Mostanra kicsit divatosnak mondható, ha az anyakönyvvezető külső helyszínen adja össze a párt. Ez több szempontból is jobb választás egy belső helyszínnel vagy egy polgármesteri hivatallal szemben, hiszen sokkal szebb és meghittebb fotó sorozat készülhet erről az eseményről. Továbbá nem utolsó szempont, hogy a pár teljesen egyedileg rendezheti meg az egész ceremóniát, egyedi dekorációkkal és kellékekkel, egyedi helyszínen. Mindez nagyban színesíti az egész fotózás fotóanyagát.

Sajnos van egy árnyaltabb oldala is annak, ha a polgári szertartás fotózása külső helyszínen történik, hiszen a hivatal ilyenkor elég borsos áron szállítja a szolgáltatást. A  költségek ebben az esetben jelentősen megnőhetnek, érdemes előre letisztázni mindent a polgármesteri hivatallal és az anyakönyvvezetővel. Ezzel minden esetben számolni kell. A többlet költségek városonként más és más összegeket jelentenek, hiszen a hivatal maga dönti el mennyit kér egy kitelepülésért, nincsenek fix díjszabások.

Tartsuk viszont szem előtt, hogy a külső környezet választása mindig egyedibb, meghittebb és szebb fotókat eredményez.

Szabályok betartása a polgári szertartás fotózása alatt

A polgári szertartás fotózása alatt a fotósnak és az összes jelenlévő szolgáltatónak egységesen be kell tartania az anyakönyvvezető vagy az általa felhatalmazott személy utasításait. Ez szinte minden fotózási szokást felülír, hiszen a szertartás vezető privilégiuma eldönteni, hogy a szolgáltatók merre mozoghatnak és merre nem. Ezzel most nem akarok senkit elijeszteni, mi még speciel soha nem találkoztunk azzal, hogy a szertartás vezetője megtiltott volna bármit is, így a fotók korlátozások nélkül elkészülhettek. 🙂

Polgári szertartás fotózása – javaslatok

Mindenkinek javasoljuk, a külső helyszínre szervezett szertartás esetén, hogy kellő körültekintéssel járjanak el. Vegyenek figyelembe minden lehetőséget, és várható vagy váratlan eseményt. Pl.: késik a szertartás vezetője, mert egy másik szertartáson volt előtte és az csúszott, mert a bevonulásra nem ért oda a DJ aki a bevonuló zenét szolgáltatta. Vagy a forgalom miatt nem tudott időben odaértni. (Erre volt már példa nem is egyszer.) Sajnos sok negatív meglepetés érhet bennünket, ha nem figyelünk oda mindenre kellőképpen. Ne csak a megfelelő dekorációkra ügyeljünk, vagy hogy a Jolika néninek legyen helye az első sorban, hanem a szolgáltatókra is, hogy minden olajozottan működjön. A gratulációk alatt legyen megfelelő személyzet aki a pezsgőt felszolgálja, a hangosítás jó minőségben szóljon, hogy a hátsó sorban helyet foglalók is mindent tisztán halljanak, de ez mellett ne legyen hangos sem. Ne legyen a mikrofonon piros, sárga, rózsaszín vagy akármilyen szigetelőszalag, és ne sípoljon be akárhányszor valaki bele akar szólni. A násznép kényelmesen tudjon mozogni a szertartás előtt és után, legyen hely mindennek. Az ültetés legyen szellősebb, a nyári nagy melegben nem szerencsés, ha egymáshoz érve ül a násznép. Ha lehet ne legyen senki közvetlen napon, ti semmi esetre se. Legyenek megfelelő hűsítők a nap melege miatt. Az aláírások legyenek lassúak, komótosak, az első csók legyen meghitt és hosszú. A bevonulások alatt, ne nézzünk folyamatosan a földre, ne nyaljuk a szánkat, és ne dugdossuk a nyelvünket. 🙂 – Igen bármennyire furcsa, mindig ez van. 🙂

Még több információ a polgári szertartás fotózásáról: https://www.tsphoto.hu/polgari-szertartas-fotozasa/

képgaléria

Polgári szertartás fotózása Sopronban